2011.06.17.
12:50

Írta: äkäpussi

Käy Muumilaakson! /Látogasd meg Múmin-völgyet!

 

 

 

Tudom, hogy már régen ígértem a muminos (fordítástól függően mumin vagy múmin: mindkettőt használom!) bejegyzést, és most, hogy meglátogattam Muminföldét, kötelező beszámolnom ezen lényekről. Az alapprobléma ugye az, hogy gyerekkori rémálmaim egy jelentékeny részét okozták a mumin-epizódok, habár egyre sem emlékszem. Csak arra a nyomasztó érzésre, amit a sapkás vándor, a kétcoffos boszi, meg az idegegesítő kontyos kiscsaj adott össze. Habár maguk a muminok cukin néznek ki, azért valahogy ők is furák.  

 
A finnek ugye odáig meg vissza vannak a saját dolgaiktól, ami jó. Kicsit maguknak valók lesznek ettől, de ezért szeretjük őket. A helyzet az, hogy a mumin karakterek alkotója, Tove Jansson egy finnországi svéd leszbikus volt. Katja nem érti, hogy miért kummantják el valahogy mindig a leszbikusságát, de mondtam neki, hogy mivel világhírű íróról van szó, és a világ többi pontján nem feltétlenül fogadják el úgy a homoszexualitást, így talán ezért esik erről kevesebb szó. A muminok kalandjait is svédül írta a hölgy, de mivel Finnországban élt, finn lapokban jelentek meg a képregények, ezért ők tekintik sajátjuknak a muminokat. A mese, amit pedig néztünk gyerekkorunkban (és amit most is kénytelen vagyok nézni) japán. A japánok teljesen beleszerlmesedtek ezekbe a lényekbe, és töménytelen epizóddal árasztották el a világpiacot. Amikor kifogytak a Tove Jansson féle történetekből, maguk találtak ki kalandokat a muminoknak. A mese zenéje is japán, és meglehetősen idegesítő és nyomasztó. Ez is rásegített az ellenérzéseimre, azt hiszem.
 
De a finneknek nem okozott problémát, hogy a rajzfilm japán, gyorsan a kultuszuk részévé tették, és maguk erősítettek rá sztereotípiájukra a muminokkal kapcsolatban. A 90-es években volt az úgynevezett mumin-bumm, amikor az egész világot elárasztották ezek a kis idióták. Igen, ekkor üldöztek engem is. A helsinki repülőtéren muminok köszöntötték az utasokat és a japánba közlekedő gépekre is hatalmas muminokat festettek. Egyébként Turkuban, meg főleg Naantaliban, ahol a muminpark van, elég sok ferdeszeműt látni. Örülnek maguknak meg a muminoknak.
 

És akkor nyilván mint minden mesére, erre is üzletág épült. Csakhogy a többi mese, pl a disneyk esetében leginkább gyerekeknek való tárgyakról van szó, amit kisírnak a szüleiktől, ha meglátják a boltok polcain. Muminosból viszont minden van. De minden. Tényleg. A kérdés csak az, hogy hol. De ha kitalálod, hogy ezt, vagy azt szeretnél muminosban, meg tudod szerezni. Megpróbálom felsoroni én eddig mivel találkoztam, de persze nem tudok teljes listát nyújtani, képtelenség ennyi mindent megjegyezni. De én például takarót akartam magamnak venni, amivel takarózhatok a tévé előtt. Gondoltam ha már pénzt költök rá, ne olyan legyen amilyen otthon is van, hanem hát mondjuk legyen muminos. Van muminos plédem. Ezen kívül elérhető minden mennyiségben:

 muminos konyharuha, tányér, bögre, pohár, evőeszköz, tálca, sütikiszúró, pelenka (ennek feldolgozása okozott egy kisebb idegrohamot nekem a szupermarketben) fülbevaló- normál ékszerkatalógusban drágáért, hajgumi, nyaklánc, pizsama (gyerek, felnött), felső, zokni, törölköző, ágynemű, alsógatya, pulóver, kabát, nadrág, olló, edény, kesztyű, sál (selyem is), sapka, cukorka, hűtőmágnes, kindertojás, adventi naptár, plüssfigura, torta, sampon, fogkrém, egérpad, kulcstartó, pénztárca, gyufa, cumisüveg, termosz, cipő, képeslap, falikép, óra, telefonfityegő, poháralátét és még ezer meg ezer különféle tárgy.
 
A család, ahol élek pedig egészen konkrétan megszállott muminrajongó. A kauhajoki barátom szerint nem minden finn muminrajongó, neki pl egy muminos cucca sincs. Najó, az élettársának van alsógatyája, de az nem az övé... Ja, hát mégis van egy muminos pohara...:D
Van egy kedvenc bögrém, és tök jó, mert bárhol teázom, abba kapom:D Itthon, Paavonál, Sannanál:D Mindenkinek van muminos cucca. Aleksinek állítólag nincs, habár mondta, hogy otthon a szüleinél biztos van neki is. Úgyhogy vettem neki egy Nisskuneitis telefonfityegőt. Igénytelen fafaragvány, direkt azért, hogy idegesítsem ^^ A szeretet úgy dúl bennem...:)
Akkor most megajándékozlak titeket néhány képpel, melyeket itt a házban készítettem. Gyüjteményük egy része, természetesen a teljesség igénye nélkül.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 És akkor bemutatnám a főbb mumin karaktereket, úgy, ahogy én látom őket. Nem feltétlenül helyesek a meglátásaim, mert azt nem értem, mit mondanak:D (Ezt a részt korábban írtam, így ékezethiányos, bocsánat)

 

A mörkö egy meglehetösen rusnya teremtes, aki fagyaszt a seggevel. Mar bocsanat, de ez van. Rendkivul maganyos, es ettöl ijesztö. Az emberek felnek azoktol, akik maganyosak, mert nem tudnak veluk mit kezdeni. A maganyosak pedig felnek attol, mi lesz ha nem lesznek maganyosak...akkor kik lesznek ök? A mörkö, ha mosolyog, még borzalmasabban nez ki. Rendkivul bargyu kepe van ilyenkor. Ilyen arcot vagott, amikor Mumin mama megprobalta leszerelni azzal, hogy megmutatta neki a retikulje tartalmat, es kérte valasszon a szebbnel szebb ekszerei közul, csak hagyja öt beken. Vegul egy sziv alaku kagylot vett el, es örömmel tavozott, maga utan huzva fagyott csiganyalat...

Mumin (muumipeikko) meglehetösen cuki. És ijesztö dolgokat sem szokott csinalni. Szep kék szeme van, igazi skandinav szepfiu. habar a bojtos farkahoz nem ragaszkodnek, es az orra is kisse viziloszeru. Amugy a muminok egyaltalan nem vizilovak. Ök trollok. Persze nekunk a trollokrol egeszen mas elkepzelesunk van, legalabbis elöttem a Harry Potterböl meg Gyűrűk urábol ismert fajta jelenik meg. De a sved trollok úgy néz ki ilyen kis kedves lenyek. Nagy az orruk, es altalaban azert oriasnak oriasok, ez a csalad pl pont nem az, de van ilyen troll is a sved mitologiaban.

Pikku Myy borzalmas. Olyan a hangja, mint amilyet mi szoktunk hasznalni a boszorkany karakterekhez. Meg kell hagyni, jo szinkronszinesz amugy, ami meglepö itt Finnorszagban, mert itt tenyleg csak azt forditjak le, amit muszaj. Amugy felirat. De a gyerekek itt eszakon sem ugy szuletnek, hogy tudnak olvasni, ugyhogy muminék kaptak hangot. Pikku Myy-t peldaul egy 80-as hölgy szinkronizalta. Pikku kicsit jelent. Es mereteben is eleg kicsi, meg amugy is, gyerek...vagy legalabbis kiskamasz. Megis, ez a hang hozza.. Folyton valami baja van, üvölt, méltatlankodik, rancolja a szemöldöket, es ezzel a béna konttyal plane idegesitö. Harap, rug, karmol, csip, mint a keselyuk a budapesti allatkert figyelmeztetö tablain. Mivel finnul nézem, es a nyelvtudasom meglehetösen hianyos meg, igy nemikepp homalyos nekem, miert is el a muminokkal, mivel van neki anyukaja, meg nehany testvere is. Van 10 hasonlo meretu es vérmérsékletű testvére, lanyok es fiuk vegyesen. Olyanok, mint a sáskajárás, amikor meglatogatjak a muminokat, Mumin mama arca mindent elarul:) Az anyjuk amolyan halal nyugodt figura, aki nem zavartatja magat amiatt, hogy a csimotai felörlik a vendeglatok idegeit. Ugyanugy nez ki, mint gyermekei, csak epp az arca kisimult, mosolygos, joindulatu. Nala joindulatubb csak a legnagyobb lanya. Hatarozottan bajos arckifejezese van allandoan, es az anyja felnött mereteivel rendelkezik, valamint rendszabalyozza a testvereit, szoval felteszem felnött. Hogy ö a muminok lakotarsa, vagy anyuval es a 10 tesoval el egyutt, netan alberletben a drogdiler testepito pasijaval, azt nemtom. Amúgy ő Mymmeli, róla kapta harmadik keresztnevét Viljaana.

Nipsu szamomra azonosithatatlan allatfaj. Kenguru erszeny nelkul, nagyra nött patkany, ket labon allo nyul... Rendkivul gyáva es ügyetlen, es azt hiszem elhagytak a szulei, azert el a muminokkal. Szomoru. Körulbelul ugy viszonyul ehhez az egesz vilaghoz, ahogy en a mesehez...aaaaaaaaaaaaaaa!!!

 

 

Niiskuneiti, azaz Bajocska, vagy mi a magyar neve, egy buta szöke. Legalabbis Katja igy jellemzte. Szerintem inkabb tenyleg csak bajos, habar az igaz, hogy en nem ertem, mit mond, könnyen lehet, hogy suletlen butasagokat. Mumin szerelmese, ha jol sejtem, es nem igazan tudom emiatt az egesz affér miatt betippelni az eletkorukat... Amugy gyereknek tunnek, jatszanak sokat Mumin, Nipsu meg Pikku Myy. De amikor a baratnöjevel van, szinte azt erzem, hogy az összeköltözesröl es gyerekvallalasrol folytatnak eszmecseret... Igaz, a szerelem nem ismer korhatart...

 

Muminpapa szerintem tipikus finn ferfi. Cilinder, pipa, könyvek. Igazi intellektuel, nyugisan elvan. Mumin mamat szereti tiszteli, viszont nem szakad meg, hogy segitsen neki. Mivelhogy hat mindenki egyenlö... Itt ám nincs olyan, hogy elörengednek az ajtoban, vagy a kigyurt ferfi elveszi töled a böröndödet. Ha meg tudod emelni, nyugodtan vegignezi, ahogy viszed. Es nem tukkosagbol. Itt tenyleg egyenlöek vagyunk. Nem egyformak, de egyenlöek, igy nem jarnak plusz udvariassagi formak. Ha segitseg kell a börönddel, kernunk kell, ahogy egyik ferfi kérné a masikat.

Mumin mama fura. Piros-feher csikos kötenyt hord, es apro szinhazi retikul van a kezeben. Mindig. Nyugodt es kedves, nem tul aggodo. Kiveve, ha Pikku Myy testverei jönnek. Akkor is szerintem a rend miatt aggodik, nem a Muumipeikko testi epsegeert. Szereti a nyugalmat, a csendet.

 

Nuuskamuikkunen a vandor. A bábos verzioban borzalmasan nez ki, pontosan ugy, mint egy olyan ferfi fantomkepe, aki fel-fellibbenti a gyerekek elött a ballonkabátjat (es nem elsösorban cukorkát mutogat alatta) a jatszoter sarkában. Még részletesebben ugy nez ki, mint egy hajlektalan, aki elaludt a Moszkva teri (bocs, Széll Kálmán téri) padon a nyar közepen telikabatban. Rusnyan leegett, es most heveny melanomaban haldoklik, valamint a beszeden hallatszik az elfogyasztott hat lada sör is, es a napszuras. A rajzolt valtozatban viszont hatarozottan jol szitualt, es meglehetösen intelligens, szabadszellemu gondolkodo benyomasat kelti. Furcsa ez a kettösseg. A többi figura ugyanolyan ijesztö mindket meseben. A vandor satorban lakik, de erzesem szerint nem nagyon vandorol, mert a Mumin valahogy mindig tudja hol keresse, es altalaban nem sokaig szalad. Szoval szerintem a muminok kertjenek vegeben lakik. Kimert, lassu, megnyugtato figura. Az egyik reszben egy pici repulö sarkany szegödik hozza, amit Mumin talal, es probal magahoz edesgetni, de az csak mindenkit megharap, es egyedul a hajlektalan kell neki... Mit mondjak, kinek a pap, kinek Nuuskamuikkunen...

A hattivattik nagyon fura lenyek. Nincs fülük, igy nem hallanak, a földböl nönek ki, raznak, mint az elektromos angolna, es amugy ugy is neznek ki, csak epp van valami kez szeruseguk. Sokan vannak, magasak az igenyeik es elvarasaik es rosszkor erkeznek. Tipikus varatlan vendegek. Katja szerint egy errefele termö gomba ihlette meg Tove Janssont. Egeszen hasonloan neznek ki valoban. Olvasmanyaim szerint azert is fura lenyek, mert minden evben összgyulnek, hogy tiszteletuket tegyek a barometer elött. Szerintem ez sem furcsabb, mint egymast agyontaposva körözni egy meteoriotdarab körul...

Vilijonkka neve nagyon tetszik. Meg egeszen roka-szeru is, szoval mindenkepp szimpatikus. Az mas teszta, hogy a termeszete meglehetösen idegesitö. Amolyan mindent élére állítós anyuka. Takarit, es ráncba szedi a kölykeit, akik libasorban követik öt mindenhova es vagyakozva nezik a jatszadozo kortarsakat vasalt egyenruhajukban. Vilijonkkat könnyu sokkolni, es ilyenkor hajlamos elajulni. Ha peldaul tevedesböl egy denevert viszel a lakasaba, ami rapislog a konyhaszekreny alol, vagy ha a gyerekei lecsuszdaznak a heveny akadalypalyan a mumin lakas raktarhelyisegeben. Neki valamilyen rokona Vilijaana, akinek nevéből jött a Viljaana név hozzánk:)

Na, most akkor szeressük a múminokat vagy sem?

(További, Moominworldben készült képekért katt ide)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mörkö múmin mumin muumi moomin pikku myy nipsu nuuskamuikkunen niiskuneiti hattivatti

A bejegyzés trackback címe:

https://akapussi.blog.hu/api/trackback/id/tr292991986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása