Hozzávalók:
20 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt (vagy 30 dkg finomliszt)
1 kávéskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt feketebors (nem frissen őrölt)
25 dkg sütőmargarin
10 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor
Elkészítés:
A kétféle lisztet elkeverem a sóval meg a fűszerekkel, és félreteszem. Egy másik, nagyobb
tálban puhára mikrózom a margarint, majd elvegyítem a kétféle cukorral. Robotgéppel, ennek
híján fakanállal habosra keverem a cukros margarint, majd beleszórom a lisztet, és 1-2 percig
óvatosan tovább keverem a géppel. A császármorzsa állagú, darabos tésztát ezután kézzel
jól összegyúrom, kettéosztom, majd legalább 20 percre beteszem a normál hűtőtérbe, hogy
formázható legyen.
A lehűlt tészta felét kiveszem, és vágódeszkán kb. 15 cm hosszú, 5 centi átmérőjű hengert
formázok belőle. (Nem lesz szabályos kerek, mert a súlya miatt az alja elnyomódik.)
Szaporán dolgozzunk, mivel hamar lágyul. A tésztarudat ezután fóliába tekerem, és bő negyed
órára a mélyhűtőbe teszem, hogy vágható keménységűre szilárduljon. Ezzel egyidejűleg
begyújtom és 200 fokra állítom a gázsütőt.
A fagyasztóból kivett, kicsomagolt tésztarudat vágódeszkán hosszú, éles késsel vékony, kb.
4 milliméteres szeletekre vágom (mindig jól nyomjuk meg a kést, különben a szeletek alja
ott ragad a deszkán!). A korongokat ezután máris betehetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 2-2
centi helyet minden irányban hagyjunk közöttük, mert sütéskor megduzzadnak. 40x40 centis
gáztepsiben 24 db fér el így egyszerre.
A 200 fokra melegített sütő felső régiójában kereken negyed óráig sütöm a kekszeket.
(Tájékoztató adat, nincs két egyforma sütő.) Akkor jók, ha a tetejük szép barna, és alul sem
feketednek még. Figyelem! A frissen sült keksz puha, csak kihűlve válik ropogóssá! Addig is
a hűtőben várakozó tésztából az ismertetett módon gyártsunk rudat, dugjuk a mélyhűtőbe stb.
2011.07.23.
23:21
Írta: äkäpussi
Fűszeres keksz
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://akapussi.blog.hu/api/trackback/id/tr413092538
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.