2011.06.01.
14:05

Írta: äkäpussi

Kirkot, Hunajakauppa ja kaksi kissanpoika / Templomok, méhész-ellátó bolt és két cicafiú

Vasarnap templomban voltunk. Finnorszagban ez valamfele alap dolog, hogy gyulekezetbe tartozol. Mar ha nem vagy kimondottan ateista. Ez esetben semmi gond, ha nem fizetsz. De ha kicsit is vallasos vagy (mondjuk hiszel a halal utani eletben, vagy csak templomban szeretnel eskudni) akkor csatlakozol egy egyhazhoz es perkalsz kb 400 eurot evente. Ök igy tartjak el az egyhazakat. Nem butasag. Viszont ezert cserebe sokat is nyujtanak a helyi templomok. Itt pl ök uzemeltetik az "ovit", ami heti kettö delutan van. Ennek volt most a zarounnepsege, ami egy szimpla szentmiseböl allt, majd a gyerekek enekeltek. A mise, mint olyan- valljuk be- nem a vilag legizgalmasabb dolga... Egy mise, amelyen szinte kizarolag 6 even aluli gyermekeket gardirozo csaladok vesznek reszt...huha... Piitu-Liinu konkretan a padok alatt csuszkalt, es a padlot nyalva uvöltött. A jobban neveltek csak csacsogtak vegig, a kicsik rohangasztak es vihogtak (mar akiknek a gardedamjai nem felejtettek otthon a cumit, mint ahogy mi...:SS) A pap bacsi azert felkeszult gyerekekböl: a teljesen szokvanyos szentimesi szöveg közben idönkent a kosarabol elökapott egy ponit, vagy valamilyen szörallatot. Gondolom volt valami szerepuk az aktualis bibliai törtenetben, amit nyilvan nem ertettem. Egy ponton elgondolkoztam, hogy amig a tömeg hangosan mondja a Miatyankot finnul, beszalljak-e magyarul, de aztan inkabb nezegettem tovabb a freskokat. A templom persze fabol van. A multkor kerdeztem Janne-t, hogy vannak-e errefele tegla- meg köhazak... nem ismerte ezeket az angol szavakat...:DD No, a mise utan atmentunk a parokiara, es hallgathattuk ahogy a gyerekek papirviragokkal hadonaszva enekelnek(?). De ekkor Piitu-Liinu mar minösithetetlenul kezdett viselkedni, igy felmarkoltuk Viljaana-t a csoportbol, es kisebb hiszti utan ("Enni akarok a vegen a tortabol!") hazaindultunk. Utközben vittunk egy szal rozsat Janne apukajanak sirjara, csak mert volt otthon egy fölös, es rohadjon meg inkabb a temetöben... Aztan a boltban vasaroltunk epret (egy kis doboz majdnem öt euro volt!) mert ez a tavozasi megallapodas resze volt: otthon meg kellett sutni Viljaana kedvenc tortajat... Mit mondjak, jo izlese van a kiscsajnak:)

 
Tegnapelött Janne elvitt kocsikazni. No nem am a haztömböt kerultuk meg, hanem boltba mentunk. De nem a sarki közertbe, hanem a mehesz ellatoba, ami hat mit ad isten, 3,5 ora autoutra van innen (es itt pedig nem olyanok az utak, mint Magyarorszagon!) Szoval egesz nap utaztunk harmasban. Viljaana-val sokat hämähäkkiztunk, aludtam is kicsit, de legfökepp a tajat neztem, mivel ezert mentem. Atutaztunk Tampere-n is, es nagyon kis baratsagos varos, mar alig varom, hogy szombaton ott töltsek par orat. (Egy magyar sracot talaltam magamnak Couchsurfingen, irtam neki, de visszairt, hogy par napja hazaköltözött...aaaaa.... Irnom kell a francia szociologus lanynak:).) A hunajakauppa-ban vettunk 10 000 muanyag dobozt, amiben majd eladhatjuk a mezunket. Volt ott mindenfele mehviaszgyertya-forma, muanyag meh, mezzel keszult pampuca (be is ujitottam egy szauna-kremre...tudniillik lerohad a böröm odabenn, vakarom es csak ugy omlik le a halott hamreteg...) es persze mez is. Szigoruan csak finn, es egyfele magyar...:) Volt persze mumin is, nem kell aggodni. Az elado bacsi Viljaana kezebe nyomott egy tucat muminos matricat, mire elborzadtam, Janne mondott valamit a bacsinak rolam es a muminokrol, erre en is kaptam egy adagot...:DDDD Volt "Muumi hunaja" feliratu baseball sapka is... mondjuk muumi-s mez meg nem volt, szoval nem nagyon tudom hova tenni a reklamanyagot..
A hazauton megalltunk egy kedves kis templomnal, ott keszitettem is nehany kepet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ping Takku ja Pong Tikku
Hetfön erkezett hozzank a ket kiscica, akiket ma tettunk ki az udvarra. Eddig a mosokonyhaban eldegeltek, a lanyok nagy örömere. Piitu-Liinu hatalmas hisztiket levagott, ha epp nem volt senki, aki benn töltsön vele egy kis idöt, ezert nem mehetett be... Viljaana pedig rendkivul nagyokat kazagott, amikor a cicak ravetettek magukat a jatek egerre, amit faradhatatlanul dobalt nekik...orakon keresztul...es nekem neznem kellett... A kereszteles meg nem törtent meg teljes egeszeben. Heidi es Emmina azt szeretne, ha Timon es Pumba lenne a nevuk. Node ök nem is laknak itt, es Emmina allergias a macskaszörre, szoval öket kihagyjuk a nevadasbol azt hiszem... Katja ugrandozo habitusuk miatt Pingnek es Pongnak hivja öket, Viljaana pedig a Simpson csalad egere es macskaja utan Tikku-nak es Takkunak. Szoval egyelöre mindkettö hasznalatos. Majd elvalik. Macskavecebe uritenek, szoval egesz jolneveltek, habar az egyik mar kiszakitotta a vaiduj Seppälä cicanacimat ( a cica a ciacnacit, Eeeerted...), de megvarrtam, haha...
 
Ma pedig leszolitott a szomszed srac. Nagydarab mamlasz, az az igazi traktorba valo fajta:) Mondott valamit, mire ekes angolsaggal közöltem vele, hogy sajnos nem tudok finnul, es megkerdeztem töle, tud-e angolul... Erre azt valaszolta, hogy igen. De finnul...XD Hat, rögtön ketsegeim tamadtak:D A kinos csendet megtörve közöltem vele, hogy I am from Hungary. Sokkolt arcat latva hozztettem: Unkari. Es habar ez finnul van, feny ekkor sem gyult az arcan. Lehet, hogy orszagnevekböl az anyanyelven sem olyan penge... Aztan beprobalkozott megegyszer a finnel, gyanitom valami olyasmit mondott, hogy milyen szep idö van ma... Visszakerdeztem angolul, hogy ezt mondta-e, de csak butan pislogott, ugyhogy ramosolyogtam egyet es Piitu-Liinu utan eredtem. Eloldalgott. Sajnaltam szegenyt, megiscsak ö volt az elso udvarlofelem itt:D
 
A pitypangrol meg majd legközelebb...:)

3 komment

Címkék: vallás traktor cica templom macska torta méz temető eper pong ping méhész kissa kakku tikku takku hunajakauppa

A bejegyzés trackback címe:

https://akapussi.blog.hu/api/trackback/id/tr262948660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidéki men · http://sokallok.blog.hu 2011.06.23. 14:33:38

A képen a bölcsészXláb priceless! Látom te is olvasol Napirajzot.

SzaBaZso 2011.06.27. 20:21:55

Megint olvastalak, most is élvezettel. Jó kis napjaid vannak, nem mondom. De örülök, hogy életbölcsességed megosztani szándékszol kevésbe bölcs finn honpolgárokkal (lásd a zambiai helyzet...). Hát csak így tovább!
süti beállítások módosítása